OHJEET 5.6. JA 7.6. ALKAVILLE ALKEISKURSSEILLE

Aikuisten alkeiskurssi uusille asiakkaille VAIN 200 €, norm. 260 €!

Alkaa to 7.6. klo 19. Ryhmä kokoontuu 10 kertaa viikoilla 23-32

Jos joku kurssikerta jää välistä niin sen voi korvata viikoilla 23-32 ti klo 20 ryhmässä. Lisäaikaa korvauksiin saa vain lääkärin todistuksella pitkäaikaisen sairauden takia. Lisäajasta tulee sopia heti sairastumisen tapahduttua.

Lasten alkeiskurssi uusille asiakkaille VAIN 200 €, norm. 260 €!

Alkaa ti 5.6. klo 17. Ryhmä kokoontuu 10 kertaa viikoilla 23-32.

Jos joku kurssikerta jää välistä niin sen voi korvata viikoilla 23-32 su klo 14 ryhmässä. Lisäaikaa korvauksiin saa vain lääkärin todistuksella pitkäaikaisen sairauden takia. Lisäajasta tulee sopia heti sairastumisen tapahduttua.

Kussi maksetaan ennen sen alkamista tilille FI6131313001267897. Tuo kuitti mukanasi tai näytä se puhelimesta. Myös käteismaksu onnistuu ensimmäisellä kerralla.

Tallilla ei ole taluttajia, joten vanhempien pitää varautuaa taluttamaan lastaan. Oman kaverin voi myös ottaa mukaan taluttamaan. Taluttamiseen opastetaan eikä se ole vaikeaa. Aikuiset ja teinit pärjäävät ilman talutusta alusta lähtien. Hevoset ovat rauhallisia ja hyvin koulutettuja. 

Saavu tallille 30 min ennen tuntia. Parkeeraa maneesiin viereen isolle parkkipaikalle, ei tallin pihalle. Tule "ratsastuskoulun" talliin (seuraa kylttejä). Opastamme hevosten varustukseen ennen ratsastusta. 

Kysyttävää? Laita viesti tallin puhelimeen 040 5119980. Soittaa voi arkena klo 10-11.30. Puhelinta ei seurata koko ajan.

Tervetuloa!

KILPAILUKUTSU

Tervetuloa Aaltokankaan Ratsutallien järjestämään esteratsastuksen kilpailuharjoitukseen lauantaina 21.4.2018 klo 15.

Samana päivänä järjestetään myös I-tason kilpailu, jonka kutsu löytyy Kipasta.

Harjoituskilpailun luokat:

1. Ristikko, arvostelu A.1.0, avoin kaikille

2. 60 cm, arvostelu 367.1 (A1/A2) avoin kaikille

3. 70 cm, arvostelu 367.1 (A1/A2) avoin kaikille

6. 100/110 cm, arvostelu A.2.0 (ilmoita haluamasi korkeus), avoin kaikille (ratsastetaan I-tason kilpailun jälkeen)

Erityismääräykset:

1. Ilmoittautumiset harjoituskilpaluihin opetushevosilla tallin seinällä olevaan listaan ma 16.4. mennessä ja yksityishevosilla sähköpostilla tuuli.mustonen(at)gmail.com

2. Maksut. Mahdolliset palautukset SRL:n sääntöjen mukaan.

a) opetushevosilla ilmoittautumismaksu 7 €, lähtömaksu on 8 € ja ratsastuskoulun hevosen vuokra on 14 €/ luokka.  Kaikki  maksut (29 €) maksetaan kilpailupäivänä kilpailupaikalla. Jälki-ilmoittautuneilta peritään 6 € lisämaksu.

b) Yksityishevosilla kilpailevat maksavat kaikki maksut (yhteensä 15 € /luokka) Aaltokankaan Ratsutallien tilille FI6131313001267897 viimeistään 16.4.18. Jälki-ilmoittautuneilta peritään 6 € lisämaksu. Emme huomioi ilmoittautumisia, joita ei ole maksettu ajoissa.

3. Luokissa kaikissa luokissa jaetaan ruusukkeet ja luokissa 2-6 sijoittuneille myös pienet esinepalkinnot.

4. Verryttely tapahtuu ryhmissä. Ryhmän verryttelyaika on n. 15 min.

5. Kilpailut käydään maneesissä. Radan rakennus samana päivänä klo 14. Kaikkien kilpailijoiden osallistuminen radan rakentamiseen tai purkamiseen on välttämätöntä. Jokaisen Aaltokankaan Ratsutallien omistamalla hevosella kilpailevan pitää toimia myös toimihenkilönä koko kilpailujen ajan (alusta loppuun).

6. Radat laatii koulutettu ratamestari Tiina Jokinen. Radat toteuttaa master-ratsastuksen opettaja Tuuli Mustonen. Tuomarina toimii Ulla Alanko. Tiedustelut: 040 511 9980 arkisin tallin puhelinaikana klo 10 – 11.30.

7. Tallin ulkopuolisille kilpailijoille vuokrataan päiväkarsinoita hintaan 15 €. Karsina tulee puhdistaa käytön jälkeen. Tiedustelut Tuulilta.

8. Kaikkien kilpailijoiden tulee olla ratsastusseuran jäseniä. Jäsenyys tarkastetaan.

9. Ratsastusseura Ken98 pitää kilpailussa buffettia ja esittelee seuran toimintaa.

10. Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin.

Tervetuloa!  

OHJEET 13.2. JA 16.2. ALKAVILLE ALKEISKURSSEILLE

Aikuisten alkeiskurssi uusille asiakkaille VAIN 200 €, norm. 260 €!

Alkaa to 15.2. klo 19. Ryhmä kokoontuu 10 kertaa viikoilla 7-9 ja 11-17.

Jos joku kurssikerta jää välistä niin sen voi korvata viikoilla 7-17 ti klo 20 ryhmässä.

Lasten alkeiskurssi uusille asiakkaille VAIN 200 €, norm. 260 €!

Alkaa ti 13.2. klo 17. Ryhmä kokoontuu 10 kertaa viikoilla 7-9 ja 11-17.

Jos joku kurssikerta jää välistä niin sen voi korvata viikoilla 7-17 su klo 14 ryhmässä.

Kussi maksetaan ennen sen alkamista tilille FI6131313001267897. Tuo kuitti mukanasi tai näytä se puhelimesta. Myös käteismaksu onnistuu ensimmäisellä kerralla.

Pukeudu lämpimästi. Maneesissa on n. 5 C vähemmän pakkasta kuin ulkona. Kumisaappaissa jalat jäätyvät villasukista huolimatta, joten valitse lämpimät talvikengät. Käteen kinttaat. Jalkaan mielellään toppahousut tai muut lämpimät housut.

Tallilla ei ole taluttajia, joten vanhempien pitää varautuaa taluttamaan lastaan. Oman kaverin voi myös ottaa mukaan taluttamaan. Taluttamiseen opastetaan eikä se ole vaikeaa. Aikuiset ja teinit pärjäävät ilman talutusta alusta lähtien. Hevoset ovat rauhallsia ja hyvin koulutettuja. 

Saavu tallille 30 min ennen tuntia. Parkeeraa maneesiin viereen isolle parkkipaikalle, ei tallin pihalle. Tule "ratsastuskoulun" talliin (seuraa kylttejä). Opastamme hevosten varustukseen ennen ratsastusta. 

Kysyttävää? Laita viesti tallin puhelimeen 040 5119980. Soittaa voi arkena klo 10-11.30. Puhelinta ei seurata koko ajan.

Tervetuloa!

AALTOKANKAAN KUULUMISIA

Kirjoitan tälle sivulle tallin kuulumisia (kuvassa nostalginen kuplahalli ja Nasu vuonna 2007, toisessa kuvassa Karvinen Kiuruvedellä 2014).

KUULUMISIA PÄIVITETÄÄN FACEBOOKIIN NYKYÄÄN! 

8.1.17 

Kesällä meillä täyttyy 10 vuotta yrittäjinä Aaltokankaalla. Kylläpä aika on mennyt nopeasti. Yritämme järjestää pienimuotoista juhlavuodenohjelmaa tänä vuonna ja tulemme ilmoittelemaan tapahtumista tarkemmin lähi aikoina. 

Sain eräältä asiakkaalta palautetta, että pääty-ympyröiden jauhamien tunneilla kyllästyttää. Olen pyytänyt Sannaa ja Lauraa miettimään omaa opetustaan pohtimaan tuntien teemoja, jotta ne pysyisivät riittävän monipuolisena. Päätympyrä on toki hyvä kuvio mutta välillä jokaisen ratsastusta opettavan on hyvä vähän pohtia tehtäviään ja käydä keräämässä uusia ideoita ratsastamalla itse valmennuksissa tai vaikka seuraamalla muiden opettajien  tai valmentajien tunteja. Myös kaverin kanssa jutteleminen auttaa, kun voi vaihtaa omia tuntisuunnitelmiaan kaverin kanssa siten saada uusia ideoita.

Järjestämme taas I-tason kilpailuita kunhan pahimmista pakkasista päästään. Tänä vuonna minulla on "oma lehmä ojassa" eli usempi nuori hevonen, jotka tarvitsevat kipeästi kisakokemusta ennen isompia kilpailuita. Ratsastajain liitto muutti kilpailusysteemiään siten, että I-tason kilpailuissa ratsastajalla tulee olla E-lupa. Tässä ohjeet luvan hankkimiseen: http://www.ratsastus.fi/ratsastajan_kilpailuluvat/prime101.aspx. 10 € hintaisella luvalla saa kilpailla I-tasolla koko vuoden kaikissa lajeissa. 

Akva lähti eilen esteratsastaja Petra Rantasalle ratsastettavaksi ainakin vähäksi aikaa. Se on mennyt mukavasti tunteja mutta kaipaa vielä lisää treeniä varsinkin esteillä. 

24.11.16 Tarinaa Tuulin ratsastusuran alkumetreistä

Jaoin pari päivää sitten linkin facebookissa, jossa kerroin aloittaneeni ratsastuksen vuonna 1980 ja silloin puolen tunnin ratsastaminen ilman opetusta maksoi 5 mk eikä opetusta edes ollut saatavilla sillä tallilla missä kävin. Kerron nyt vähän enemmän ratsastusurani alusta tässä. Täytyy sanoa, että ajat muuttuvat. Aloitin siis lajin syksyllä 1980 Pällen tallilla Haaparannalla ollessani toisella luokalla koulussa, kuten niin moni torniolainen. Ensimmäisellä kerralla joku neuvoi minua miten ohjia pidetään ja ja miten pohkeita annetaan. Putosin kahdesti, koska kukaan ei taluttanut. Jatkossakin minulla oli suuria vaikeuksia pysyä ponin selässä ja keräsin ensimmäiset 100 putoamista vuoden kuluessa. Laskin putoamiset ja minulla oli aina määrä tiedossa. Olin kuitenkin reipas ja rohkea enkä tajunnut pelätä.

Vanhempiani häiritsi hieman toiminnan epäjärjestelmällisyys ja huono ilman laatu tallissa. Minulla oli kotona tiukka määräys viedä tallireissun jälkeen tallivaatteet suoraan pannuhuoneeseen ja mennä sen jälkeen suoraan suihkuun ja pestä hiukset. Ammoniakin haju oli niin valtava ettei sellaista voi kuvitellakaan nykyään. Ponit seisoivat pilttuissa ja mutta osalla isoista hevosista oli karsina. Hevosilla ratsastettiin ahkereasti viikonloppuisin ja kesälomalla mutta viikolla ne lähinnä seisoivat. Hevosia ei tarhattu lainkaan eikä tallilla ollut tarhoja mutta kesällä ne pääsivät laitumelle. Tallin omistaja ei aina siivonnut tallia vaan hän odotti mielellään tallityttöjä paikalle hoitamaan siivouksen. Talvella tyttöjä ei aina tullut ja niinä päivinä siivous jäi vähemmälle. Opin tekemään tallitöitä jo varsin pienenä enkä pitänyt sitä pahana.

Muutaman vuoden jälkeen äitini ehdotti minulle vaihtamista toiselle tallille, joka oli hieman tasokkaampi. Haparanda Ryttarella, jota silloin kutsuttiin Ahlmarkin talliksi, oli opetusta mutta tunteja pitivät isommat tytöt, ei koulutettu ohjaaja. Nämä isommat tytöt olivat aloittaessani lukioikäisiä lajin harrastajia. Ahlmark-nimi johtui sen nimisestä perheestä, joka piti suurta kanalaa tallin viessä. Tallikin oli alun perin ollut kanalan varasto tai jotain sen tapaista. Toiminta oli muutenkin paljon järjestelmällisempää ja valvotumpaa, koska sitä pyöritti ratsastusseura. Enää hevosten kanssa ei saanut tehdä mitä vain. Tallilla oli jopa työntekijä arkisin. Ilta- ja viikonlopputallit tehtiin kuitenkin ratsastajien voimin. Tallityöt kuuluivat pakettiin, jos halusi päästä porukkaan eikä niistä saatu tai edes pyydetty korvausta. Tallilla oli siistiä ja hevosia tarhattiin laumassa ja kesällä ne pääsivät laitumelle. Suomalaisille ratsastajille oli omat tunnit perjantaisin ja lauantaisin. Nahistelimme usein ruotsalaisten ratsastajien kanssa, jos he tulivat "meidän" päivänä tallille mutta myös ystävyyssuhteita solmittiin. Pääsin tällä tallilla ratsastusurani alkuun ja aloin pysyä paremmin hevosen selässä.

Sanomattakin lienee selvää, että näillä talleilla ei ollut maneeseja. Kävimme joskus ratsastamassa Keminmaassa koppura-aikaan, kun sinne tuli maneesi 1980-luvun alkupuolella. Ratsatuksen opettaja haki koko porukan silloin Torniosta ratsastamaan. Haaparantaan Ryttarelle tuli maneesi vuoden 1990 seutuvilla ja Pällen talli lopetti toimintansa samaan aikaan Pällen kuoltua. Minulle väi ratsastamisesta hyvä mieli vaikka toiminta oli niin erilaista kuin nykyään. Turvallisuudesta ei oltu kovin tarkkoja mutta aika vähän pahempia vahinkoja sattui vaikka kaikkilla oli päässään "ratsastuspäähine", joka ei juuri päätä suojannut ja usein jopa putosi päästä, jos ratsastaja putosi. Voi aikoja, voi tapoja!

24.10.16

Nyt meillä on kaksi aikuisten ryhmää, joissa keskitytään vain ja ainoastaan kouluratsastukseen. Ryhmät ovat pe klo 17 ja su klo 16. Muissakin ryhmissä tuntisisältöjä suunniteltaessa kuunnellaan tietenkin asiakkaita, joten toiveet kannattaa kertoa rohkeasti omalle tunnin pitäjälle.

Olen menossa marraskuun puolivälissä IIIk-tuomarikurssille eli tavoitteena on nostaa tuomarioikeusiani vaativa B-luokkiin. Olen ollut helppojen luokkien tuomari, jo 15 vuotta mutta kilparatsastus on vienyt niin paljon aikaa ja paukkuja, että tuomarioikeuksien nostaminen on jäänyt tekemättä. Nyt ei ole vaativan B:n hevosta, koska Leijona on pidemmällä ja nuoret aloittelevat vasta helpoissa luokissa, joten nyt on tuomarikurssin aika.

Olemme mukana SRL:n arkkinointikampanjassa, jossa tarjoamme liiton kupongilla uusille asiakkaille ensimmäisen tunnin 15 € hintaan. Tervetuloa kokeilemaan. Etusivulla on linkki kuponkiin.

19.9.16

Olemme saaneet uusia hevosia töihin. Rilla (5-v), Armas (6-v) ja Akva (5-v) ovat kaikki menneet mukavasti tunneilla ja niistä on tykätty. Akva ei sovi vielä ihan kaikille mutta mutta Armas ja Rilla ovat jo varsin monikäyttöisiä. Niiden koulutus jatkuu edelleen töiden ohessa. Cunami on palannut terveenä pitkältä tauoltaan. Kyllä laidunloma tekee hevoselle hyvää. Hero on myyty muutama viikko sitten aikuiselle maastoratsuksi.

Talilla asustaa opetushevosen ja yksäreiden lisäksi myös Fia (Muumi), joka toivottavasti on kantavana. Toivomme, että se pyöräyttää keväällä kouluvarsan Pin Rock's Bonapartesta. Vilkas toimii Sallamaarin kurssihevosena opettajakoulutuksessa. Kyseessä on win-win -tilanne, kun Sallan ei tarvinnut ostaa hevosta eikä minun tarvitse ratsastaa Vilkasta. Ratsastus on toki suuri intohimoni mutta liian monta hevosta on myös suuri stressin aihe. Vilkas on toistaiseksi Sallan omalla tallilla Limingassa mutta se saattaa vierailla Aaltokankaalla talven aikana silloin, kun ratsastuskelit ovat ulkona huonot.

Kyselemme taas aikuisryhmiltä toiveita tällä viikolla. Voit miettiä jo valmiiksi kuinka usein haluat hypätä tai mennä puomeja vai haluatko keskittyä kouluratsastukseen. Haluatko maastoon? Onko sinulla muita toiveita? Nyt on hyvä tilaisuus avata suusi :) Nuorten ryhmät hyppäävät kuten ennenkin.

22.8.16

Kisapaketin sisältö on lisätty hinnastoon. Pienryhmiin on tunllut joitakin kyselyjä mutta yhtään ryhmää ei ole vielä saatu perustettua. Pienryhmään pääsemisen edellytys on sitoutuminen ratsastamaan meillä joka viikko. Jos olet lomalla niin tunnin voi toki korvata toisella viikolla mutta vaatimuksena on vähitään yksi normaalihintainen tunti viikkoa kohti.

Ulti lopetettiin viime perjantaina nopeasti etenevän etujalan kavionivelen nivelrikon takia. Hevonen ei vastannut nivelen piikitykseen eikä lepoon, joten ennuste oli varsin toivoton. Vanilja ja Hero ovat myynnissä. Molemmat ovat tehneet meillä paljon tunteja monen vuoden aikana ja nyt niiden on aika päästä helpompaan elämään. Toivottavasti löydetään sopivat osatajat, jotka osaavat arvostaa ja pitää hyvää huolta näistä ihanista hevosista.

19.7.16

Nyt meillä on uusi hevonen Gali. Se on 6-vuotias latvialainen ruuna ja sopii "vaativaankin makuun". Menin sillä tänään Heidi Svanborgin kouluvalmennuksessa ja totesin, että isoksi hevoseksi Galin ravi on todella helppo istua. Gali aloittaa vielä tällä viikolla kokeneempien tunneilla. Meille on myös tulossa 5-v iso toritamma, jos paikalliset eläinlääkärit hyväksyvät sen röntgenkuvat. Myyjän mukaan kuvien pitäisi kuulemma olla ok. Tori tulee aluksi minun koulutettavaksi "lyhyeksi aikaa".

Juniorisuokit Rilla 5-v ja Vilkas 4-v edistyvät molemmat hyvin mutta ne aloittavat tunneilla vasta vuoden vaihteen tienoilla. Olen saanut niille ratsastusapua Sirulta ja Martsilta. Tiltu on myyty siitostammaksi ja se odottaa kyytia Lohjalle. Valitettavasti se ei kestänyt työtä ratsastuskoulussa. Muuten siitä ei missään nimessä luovuttaisi.

Tänä syksynä ei ole tulossa mitään valtavia muutoksia toimintaan mutta pientä hienosäätöä tehdään. Elokuun kurssit lisäsin juuri kotisivuille. Tarjoamme jatkossa myös kisapaketteje niille, jotka haluavat treenata enemmän. Kisaaminen ei tietenkään ola pakollista vaan paketti sopii myös niille, jotka haluavat oppia enemmän ilman kilpailutavoitteita. 2-3 kertaa viikossa ratsastava oppii luonnollisesti 2-3 kertaa nopeammin kuin kerran viikossa ratsastava. Lisätietoja paketeista tulee lähipäivinä. Tarkoituksena on järjestää yhteistyössä naapuri(e)n kanssa kilpailuita niin, että vuoden aikana Kuivasjärvellä pääsisi kisaamaan ainakin kymmenkunta kertaa.

Sitoutuneille asiakkaille järjestämme myös kuuden hengen pienryhmiä koulu- ja esteratsastuksessa elokuun alusta alaken. Pienryhmien toiminta on herkkä peruutuksille, joten jatkossa edellytämme, että pienryhmään osallistuvat ratsastavat meillä joka viikko eli jos pienryhmäläinen ei pääse omalle tunnilleen niin hän korvaa sen toisella tunnilla samalla viikolla (tai vaikka loman jälkeen). Pienryhmien peruutukset tarvitaan kaksi päivää ennen tuntia eli esim. torstain pienryhmä tulee perua viimeistään tiistaina klo 21, jotta meillä on paremmat mahdollisuudet löytää tilalle toinen ratsastaja. Pienryhmät maksavat edelleen 5 € enemmän kuin tavalliset tunnit. Pienryhmiä pidetään illan viimeisenä eli klo 20 muiden tuntien jälkeen tai ennen muita tunteja klo 16. Ilmoittaudu tekstarilla, jos haluat vaihtaa paikkasi pienryhmään. Kerro samalla mitkä ajat sopivat sinulle. Katsotaan montako ryhmää saadaan perustettua.

Tallin hevosella kilpailemiseen asetetaan nyt selkeä sääntö. Kilpailemaan pääsee, jos on ratsastanut vähintään 10 kertaa viimeisen 12 viikon aikana Aaltokankaalla. Mukaan lasketaan kaikki ratsastukset eli kurssit, aletunnit, yksityistunnit jne. Hevosen vuokra tallin ulkopuolisiin, Kuivasjärvellä pidettäviin, kilpailuihin on 30 €/ luokka tai 50 € kaksi luokkaa 1.8. alkaen.

4.6.16

Huono "ostotarkastuskarma" jatkui edeleen. Tarkastutin yhden makean pv-ruunan Etelä-Suomessa ja tulokset olivat huonoja, koska molemmat etujalat reagoivat voimakkaasti tavutuksiin. Kaupat jäivät tekemättä. Tällä viikolla käytimme Oulussa ostotarkastuksessa yhden suomenhevosen mutta sekään ei läpäissyt tarkastusta eikä eläinlääkäri voinut suositella sitä meille. Hevosen etsintä jatkuu siis edeleen.

Ilokseni voin kertoa, ettö Rilla edistyy hienosti ja tänään sillä on ratsastattu ravia ensimmäistä kertaa ilman liinaa. Siitä on kuitenkin vielä pitkä tie opetushevoseksi, joten tämän hetkiseen tilanteeseen siitä ei ole apua.

Päätimme jatkaa suosittua 15 € kokeilutuntia vielä kesän ajan eli 31.7. asti. Tervetuloa kokeilemaan!

1.5.16

Ei mennyt niin kuin Strömsössä eli toinen minun valitsemistani uusista hevosista ei läpäissyt tarkastusta vaan sillä oli ikäviä röntgenlöydöksiä. Katselin melkoisen määrän lisää videoita ja melkein hermostutin hevoskauppiaan, kun "mikään ei kelpaa". Tai yksi olisi kelvannut mutta se tuli myydyksi samana päivänä. Nyt seuraava tarkastukseen menevä hevonen on löytynyt ja tarkastus tehdään maanataina. Pidetään taas peukkuja, että tällä kertaa onnistuu ja saadaan hevoset paikkoin Ouluun.

Ilokseni voi todeta, että Risto on aloittanut tuntityöt kokeneempien tunneilla ja se on mennyt hyvin myös estetunneilla. Ratsastan edelleen Ristolla useamman kerran viikossa varmistakkaseni, että opit pysyvät sen päässä.

Leijona aloittaa kisakautensa ensi viikonloppuna Torniossa pyhässä yrjössä. Toivottavasti kausi alkaa paremmin kuin viime vuonna, jolloin hevosta vaivasi voimakas ylivirittyneisyys ja kauden ensimmäinen rata oli yhtä riehumista ja tahtirikkoa. Muutaman kisan jälkeen päästiin kyllä vauhtiin viime vuonnakin :) Nyt 16-vuotias pappa on vetreämpi ja ihanampi kuin koskaan minulla ollessaan.

25.4.16

Nyt on kaksi isoa hevosta menossa eläinlääkärin tarkastukseen. Pitäkää peukkuja, että menestyvät siinä ja saadaan hevoset Ouluun mahdollisimman pian.

20.4.16

Ankki on lupautunut pitämään kahden hengen yksityistunteja pyynnöstä. Hinta on 42 e per nenä. Hevosia voi toivoa ja toiveet pyritään toteuttamaan. Tunteja voi tiedustella suoraan Ankilta esim facebookissa ja niitä voidaan pitää arkisin klo 16. Ke klo 17 onnistuu myös. Kesäaikana tunteja voidaan pitää myös muiden tuntien aikana. Ulkokenttä on hyvässä kunnossa ja käytössä.

Etsin parhaillaan isoa hevosta. Vielä ei ole mitään varmaan tiedossa mutta olen toiveikas.

7.4.16

Remu joudutiin lopettamaan tänään kroonisen ontumisen takia. Vika oli todennäköisesti selässä, koska se ontui vuorotellen molempia etujalkoja. Jalkoja tutkittiin klinikalla useita kertoja mutta mitään vakavaa vikaa ei niistä löytynyt. Ontuminen jatkui kuitenkin piiikityksistä huolimatta, joten Remu päätettiin päästää kivuistaan. Kaipaamme sinua kovasti Remu. Tilalle yritetään löytää jollakin aikataululla iso hevonen.

13.3.16

Palaute asiakastyytyväisyyskyselystä

Vastauksia saatiin ilahduttavan paljon, yli 62 % asiakkaista vastasi kyselyyn. Ihan kaikkia palautteita en käy läpi tässä mutta kaikki on luettu ja huomioidaan tallin kehittämisessä.

Saimme todella hyvää palautetta seuraavista asioista

- yhteishenki tallilla. Kaikki auttavat toisiaan, kaikkia tervehditään ja henkilökunta on mukavaa, avuliasta ja huumorintajuista.

- hevoset toimivat tunneilla ja ne ovat osaavia ja kilttejä.

- opetus on vaihtelevaa, asiantuntevaa ja positiivista. Sanna ja Laura saivat paljon kehuja.

- tilat ovat hyvät ja toimivat. Maneesi ja kenttä ovat suuria.

- Hevosten hoito ja hyvinvointi

- facebookin käyttöön otto

- tallia halutaan kehittää asiakkaiden toiveiden mukaan

- sujuva asiakaspalvelu ja hiotut toimintatavat

Eniten kehitettävää meillä on seuraavissa asioissa

- ryhmäkoot ovat monen mielestä liian suuria. Onneksi meillä on kuitenkin iso maneesi ja kenttä käytössä. Tarjoamme halukkaille mahdollisuuden vaihtaa tuntinsa kuuden hengen pienryhmään. Hinta on 5 € enemmän kuin 9 ratsukon ryhmässä.

- monet toivoivat lisää palautetta ratsastuksestaan. Ryhmät voivat sopia opettajansa kanssa palautteen anto käytännöistä. Annetaanko sitä joka viikko vai joka toinen viikko ja paljonko aikaa käytetään. Tarjoamme jatkossa myös mahdollisuuden keskustella oman opettajan kanssa puhelimessa. Laitan listan tallin seinälle, johon voit ilmoittautua ja siten Sanna ja Laura soittavat sinulle ennalta sovittuna aikana.

- hinnat. Ehkä ratsastus on aina kallista!? Hintamme ovat kuitenkin huomattavasti edullisemmat kuin monella muulla tallilla Oulun alueella. Talli suuren kaupungin lähellä ja maneesi ovat isoja investointeja. Hevosten hoito ja opetus työllistävät kolme henkilöä kokoaikaisesti . Valitettavasti emme pysty tekemään tätä halvemmalla. Hevosalaa tuntevat tietävät, että mikään hevosyritys ei ole kultakaivos. Mainittakoon vielä, että emme ole saaneet minkään laisia yritystukia maneesin rakentamiseen, koska talli sijaitsee Oulun kaupungissa. Ratsastuskoulutoiminta on ainoa Aaltokankaan Ratsutallien tulonlähde.

- hevosten varusteet. Moni oli sitä mieltä, että ne kaipaavat kohennusta. Kukaan ei kuitenkaan kertonut palautteissa tarkemmin mikä mietityttää. Kaikki satulamme merkkisatuloita, kuten Stubben, Prestige, Kieffer, Sydney, Supreme, Mustang, Wintec jne ja jokaisella hevosella on sille nimetty satula. Osa satuloista on vanhoja ja kuluneen näköisiä mutta jokainen niistä on sovitettu käyttäjälleen. Emme osta intialaisia halpasatuloita tai esim Hööksin satulapaketteja, koska ne eivät sovi millekään hevoselle! Satuloita myös huoleltaan ja korjataan jatkuvasti. Satulaseppä korjaa ja toppaa niitä tarpeen mukaan. Joissakin satuloissa esim kulunut istuin on limattu. Liimattu istuin näyttää rumalta mutta ei vaikuta satulan käyttöominaisuuksiin. Toivomme, että te asiakkaat ilmoitatte heti risoista varusteista, jotta ne voidaan korjata tai korvata uusilla. Meillä on paljon käyttämättömiä satuloita, joten tarvittaessa hevoselle voidaan sovittaa matalalla kynnyksellä uusi satula.

- asiakkaiden kehittyminen. Lähes kaikki mainitsivat halun kehittyä. Ratsastajan kehittymien on suorassa suhteessa satulassa vietettyihin tunteihin. Kahdella viikotunnilla kehittyy tuplasti sen mitä yhdellä viikkotunnilla. Haluamme tietenkin opettaa sinua niin tehokkaasti ja hyvin kuin mahdollista!

Muutama mainitsi, että

- taukotila olisi kiva. Niin minustakin. Rajoitteena on vain hinta eli kunnollisen tilan rakentaminen maksaa 50 000 €. Emma halua meille mitään parakkihökötystä, koska meillä on jo sellainen.

- toivoisi mahdollisuutta kilpailla. Kilpaileminen on mahdollista vain Kuivasjärven alueella eli oman tallin lisäksi Saaralla ja Kentaurien kilpailuissa esim Peltokosken hallissa. Seura pitää seuraavat kisat Peltokoskella 16-17.4.16.

- valmennusta olsii kiva saada enemmän. Aloitamme koulu- ja estevalmennusket viikonloppuisin, jos sitoutuneita halukkaita on tarpeeksi. Ilmoittaudu tallin puhelimeen halukkuutesi osallistua.

- tunnit ovat usein myöhässä. Lupaamme kiinnittää huomiota tähän! Eli työskentelyn pitää alkaa viimeistään 7 min yli tasan. Opettaja pitää pidempään, jos alku myöhästyy. Muistutan, vielä, että ratsastamiselle jää enemmän aikaa, jos kaikki peruvat ja vaihtavat tuntinsa viesteillä, jolloin opettaja ehtii opettaa pitempään.

- jotkut harjoittelijat ovat töykeitä lapsille ja nuorille. Pyrimme ohjeistamaan kaikki harjoittejijat paremmin jatkossa.

- tallilla saisi olla enemmän hevosia, jotta ne eivät joutuisi tekemään liikaa työtä ja pysyisivät site kunnossa. Haluamme säästää opetushevosiamme liialta työltä ja meillä hevoset menevät hyvin harvoin neljä tuntia päivässä. Opetushevosen täytyy kuitenkin mennä 14-18 tuntia viikossa, jotta toiminta olisi kannattavaa. Uusia hevosia hankitaan tarpeen mukaan. Alkuvuodesta 2016 tallille on tullut kaksi hevosta Ulti ja Tiltu. Lisäksi Risto on kasvamassa tuntityöhön ja aloittanee tunnit piakkoin.

- ryhmissä on eritasoisia ratsastajia ja samat tyypit ovat aina muiden tiellä. Ryhmäjaot ovat haastavia, koska monilla on rajoitteita milloin he pääsevät ratsastamaan. Emme myöskään hirveän helposti siirrä ketään toiseen ryhmään omasta tutusta porukasta vaikka hän olisiki hieman hitaampi oppimaan kuin muut.

- siisteyttä tarvitaan lisää. Joku epäili ettei tavaroille ole omia paikkoja. Kaikelle on paikkansa ja jokainen asiakas voi auttaa meitä palauttamalla käyttämänsä tavarat paikoilleen. Ohjeistamme myös tallilla olevat harjoittelijat entistä tarkemmin huolehtimaan siisteydestä ja järjestyksestä.

- haluaa useammin maastoon tai ei halua maastoon. Kaikki ryhmät käyvät harvakseltaan maastossa, koska ratsastustaitoon kuuluu myös taito ratsastaa maastossa. Emme anna asiakkaille maastoon hevosia, joiden tiedämme vaikka pukittavan siellä. Maastojen määrää ei olla kasvattamassa. Jos haluat maastoon niin myös yksityis- tai pienryhmätunnin voi ratsastaa maastossa.

- haluasi toivoa hevosta. Olemme kysyneet hevostoiveita asiakastyytyväisyyskyselyn yhteydessä. Omalta opettajalta hevosia voi myös toivoa. Hevostoiveita emme pysty ottamaan viesteillä.

- hevoset ovat vihaisia karsinassa. Hevoset ovat laumaeläimiä ja vaativat osaavaa käsittelyä. Järjestämme taas hevosen käsittelykursseja, joissa kaikilla on mahdollista oppia miten kannattaa toimia. Jos et uskalla laittaa jotakin hevosta niin anna tunnin pitäjän tai harjoittelijan varustaa se. Epävarma käsittely ei ole hyväksi hevosille. Laita hevonen mielellään kiinni karsinassa, kun varustat.

- hevosten selässä on rupea sään molemmin puolin satulan alla. Tämä on ratsastuskoulujen ongelma, koska hevoset tekevät useamman tunnin peräkkäin. Yritän jakaa hevoset niin, että ne pääsisivät talliin levähtämään välillä, koska varsinkin korkea säkäisillä hevosilla satulan paino lepää aina varsin pienellä alueella. Jos hevonen tekee kolme tuntia peräkkäin niin talipaakkuja tahtoo kertyä sään molemmin puolin ja seurauksena on karvaton laikku ja lopulta valkoiset karvat sään molemmin puolin. Kyse ei ole satulan istuvuudesta tai laadukkuudesta vaan siitä, että satula on selässä useita tunteja yhteen menoon. Rupea voi kuivattaa jodi-geelillä ja vaihdamme tarpeen satuloita tai laitamme alle esim. geelin tai lampaan karvan.

Yksi tai kaksi mainitsi, että

- palvelu ei ole tarpeeksi ystävällistä. Olemme panostaneet tähän ja suurin osa asiakkaista pitää palvelua ystävällisenä. Yritämme kuitenkin olla vielä kivempiä ja tahdikkaampia.

- vessapaperi on joskus lopussa. Pyydä rohkeasti sitä tunninpitäjältä.

- nykyisillekin asiakkaille olisi hyvä olla tarjouksia. Meillä on käytössä ale-tunnit. Niille pääsee usein miten ja kannattaa kysellä tekstarilla paikkoja.

- itsenäistä ratsastusta saisi olla enemmän tarjolla. Ale-tunteja voi mennä myös itsenäisesti klo 16 ja lauantaisin ennen tunteja. Kesäaikana ale-tunteja voi mennä myös itsenäisesti tuntien aikana.

- tuntilista olisi hyvä saada nettiin, että tietää pitääkö laitta hevonen. Emme laita listoja nettiin, koska muutoksia sattuu päivittäin. Ryhmän kannattaa vaihtaa puhelinnumeroita keskenään ja sopia, että muut laittavat hevosen kiireessä tulevalle.

- haluaisi huolehtia varusteiden puhtaudesta. Varusteidenpesuvälineet löytyvät karkkiautomaatin päältä. Puhtaan satulahuovan voi pyytää tunnin pitäjältä, jos hevosen huopa on likainen. Harjaathan karvan lähtö aikana huovan. Karvoja ei haluta pesukoneeseen ettei se mene tukkoon.

- toipilaita ei pidä ottaa tunneille liian aikaisin. Hevosia hoidetaan Oulun hevosklinikan ohjeiden mukaan mutta usein annamme niille pidemmän lepoajan, kuin klinikka suosittelee. Pyrimme liikuttamaan hevosta ainakin juoksuttaen ennen kuin se aloittaa tuntityöt. Emme halua pilata kenenkään tuntia antamalla hänelle hevosen, joka ehkä ontuu.

- ponien pitäisi olla osaavampia. Ruuti, Niilo, Pyllerö ja Eemeli ovat he A-tasoisia. Pikkuponit ovat he B-tasoisia. Osaava ratsastaja saa poneistakin irti vaikka mitä.

- haluaisi ratsastaa vakiohevosella. Ratsastuskoulussa vakiohevosta on hankala luvata kenellekään, koska haluamme kohdella kaikkia asiakkaita tasapuolisesti.

Hyviä ideoita, joita ehdottomasti hyödynnetään:

- Opetuksessa opettajan tulee neuvoa mitä pitää tehdä, ei moittia mitä joku tekee väärin. Hyvä pointti ja juuri näinhän nykyisin opetetaan opettamaan. Yritämme muistaa!

- Liikennesäännöt kerrataan, jotta kaikki tietävät kuka väistää.

10.3.16

Asikastyytyväisyyskyselyn tulokset on nyt analysoitu. Takana on melkoinen urakka, koska vastauksia saatiin ilahduttavan paljon. Teen vielä koonnin tuloksista teille kunhan ehdin. Hevoset, opettajat ja opetus saivat huippupisteet, mikä on minusta mahtavaa. Kehitettävääkin löytyi. Yritämme parhaamme mukaan saada tunteja alkamaan ajallaan. Joku oli huolissaan hirsitallin jäykistä karsinan ovista. Janne korjasi ovia jo alkuviikosta. Palaan kyselyyn tarkemmin lähiaikoina.

Kyselyn mukaan meillä on asiakkaita, jotka haluaisivat ratsastaa pienryhmissä ja ovat valmiit maksamaan siitä. Pyydän kaikkia, jotka haluaisivat ratsastaa pienryhmässä, jonka koko on max 6 ratsastajaa ilmoittamaan siitä minulle henkilökohtaisesti tekstarilla. Pienryhmän hinta on 34 € käteisellä tai kerta kymppikortista + 5 € eli 31 € eli sama kuin torstain klo 20 pienryhmässä. Perustamme uusia pienryhmiä teidän toiveidenne mukaan! Pyydän myös niitä, jotka asiakastyytyväisyyskyselyssä toivoivat kilpailuihin tähtäävää tai muuten vain tavoitteellista valmennusta ilmoittautumaan. Aloitamme säännölliset valmennukset viikonloppuisin sopivin väliajoin, jos niihin on halukkaita osallistujia. Valmentajana toimii allekirjoittanut eli Tuuli.

Tiltu on ostettu tallille eli se jää meille pysyvästi. Asiakkaat ovat tykänneet siitä kovasti. Samoin tammikuussa ostettu Ulti on osoittautunut oivaksi valinnaksi.

2.3.16

Tallin t-paidat saapuivat. Tuo meille uusi asiakas ja paita on sinun. Paitoja on kolmea väriä, kuva tallin facebooksivuilla ja koot ovat s-xl ja lapsille 152 cm. Valitettavasti lasten paidat ovat kaikki harmaita. Innokkaat suosittelijat voivat kerätä kaikki kolme väriä :)

Asiakastyytyväisyyskysely jatkuu vielä perjantaihin asti. Vastauksia on jo aika paljon mutta toivomme edelleen, että mahdollisimman moni vastaisi.

27.2.16

Teemme asiakastyytyväisyyskyselyn tallilla 27.2.- 4.3. Työn tuloksia käytetään tallin toiminan kehittämiseen ja minun YAMK opinnäytetyöhöni. Kyselylomakkeita on kaksi: asiakastyytyväisyyskysely, johon vastataan nimettömänä ja toinen, johon saatte kirjata toiveitanne tunneista ihan nimen kera. Osa asiakkaistamme kertoo toiveitaan aktiivisesti mutta suuri osa on aika hiljaa. Kyselyt löytyvät ratsastuskoulun pesukarsinasta ja ne myös palautetaan siellä olevaan laatikkoon. Toivon, että saan paljon vastauksia ja erityisesti toivon, että kirjoitatte mahdollisimman paljon omia kommentteja. Mielipiteesi on tärkeä!

Vastaajien kesken arvomme ratsastustunteja.

19.2.16

Ransu jouduttiin lopettamaan tänään neurologisten vaivojen takia. Kyseessä oli todennäköisesti kaularangan vaurio, joka näkyi huterana takapään toimintana. Parantuminen olisi ollut hyvin epävarmaa, joten Ransu sai laukata vihreämille laitumille.

Remun pitäisi toipua, joten maltetaan vielä odottaa. Mitään vakavaa vikaa ei löydy.

15.2.16

Uusi hevosemme Ulti on kerännyt paljon suosiota ja kaikki ovat tykänneet siitä. Meille on tulossa myös uusi suomenhevonen kokeiltavaksi, jos kaikki menee hyvin. Riston koulutus etenee hyvin mutta vielä se ei ole valmis tuntitöihin.

Päivän ikävä uutinen on, että Remu ei ole vieläkään kunnossa vaikka jo toisin toivoin. Eläinlääkärit eivät ole löytäneet varmaa diagnoosia eikä se ole vastannut piikityksiin toivotulla tavalla. Huonolta näyttää :(

Olen innostunut laittamaan päivityksiä enemmän facebookiin kuin tänne, koska sinne on helpompi lisätä kuvia ja vidoita. Kannattaa siis seurata sitä ja lähettää minulle kaveripyyntö.

25.1.16

Ulti on tänään tarkastettu Oulun Hevosklinikalla ja se ostetaan tallille. Ruuna on jo kerännyt runsaasti ystäviä. "Miinuksena" sillä on iso ja laadukas ravi, jossa voi olla työläs istua alas. Onneksi yleensä voi keventää ;) Ultin vahvuus on sen monipuolisuus, sitä voidaan käyttää kaiken tasoisilla tunneilla saman tien.

15.1.16

Olen kertonut aika monille, että meille on tulossa ulkomailta 9-vuotias pv-ratsu. Pieleen meni. Hevonen jää ostamatta, koska vikoja löytyi eläinlääkärin tarkastuksessa aina liikaa eikä niin huonoilla röntgenkuvilla olevaa hevosta kannata ostaa.

Nyt meille on tulossa kokeiltavaksi lähi päivinä 9-v koulupainotteinen pv. Odotan innolla sitä.

Opiskelijamme Marjut on pitänyt tällä viikolla aletunteja klo 16. Asiakkaat ovat tykännet ja tunnit ovat olleet oikein onnistuneita. Ale tunnilla voi siis päästä vaikka yksityistunnille, jos pääsee arkena klo 16. (Tarjous facebookissa tarkemmin).

Hallimme on varsin lämmin ja tunteja perutaan tai siirretään harvoin. Ilmoitamme mahdollisista muutoksista tekstiviestein.

7.1.16

Minulla on ilo ilmoittaa, että huippuosaava opettaja Ankki alkaa taas pitämään perjantain tunteja alkaen 15.1.16. Tarkoituksena on pitää klo 17 aikuisten tunti. Klo 18 aloitetaan uusi estepainotteinen tunti, joka hyppää joka toinen kerta. Tervetuloa Ankin entiset fanit ja uudet hyppäämisestä kiinnostuneet ratsastajat. Koska ratsastuksen opettaminen ei ole Ankin ainoa työ niin häntä tuuraa tarvittaessa Tuuli tai Laura.

Odotan jännityksellä tietoa tuleeko meille uusi pv lähiaikoina. Röntgenkuvat ovat Oulun Hevosklinikalla katsottavana. Kyseessä on 9-v tamma, joka on kilpaillut 100 cm tasolla ja sopii useimmille ratsastajille. Pidetään peukkuja, että kaupat toteutuvat.

31.12.15

Hevosten hyvinvointi kiinnostaa asiakkaita koko ajan enemmän. Kerron tässä kuinka meillä hoidetaan ja käytetään hevosia. Hevosten hyvinvointi on meille kunnia-asia.

Tarhaus: Yksin tai pareittain klo 8-16. Tarheemme opetushevoset ilman loimia ja otamme ne sisälle viimeistään päiväruokiin mennessä, jos sataa vettä tai räntää tai olosuhteet ovat muuten surkeat. Kesällä hevoset voivat ulkoilla ympäri vuorokaudenkin.

Kengitys: Seppämme on Hannu Lehmikangas. Hevoset kengitetään 8 vk välein tai lyhyemmällä välillä, jos tarvitsee. Osa pienemmistä ratsuista kulkee ilman kenkiä ympäri vuoden. Niiden kaviot vuolee Tuuli. Hiekotamme pihoja säännöllisesti, jotta kengättömät hevoset pysyvät pystyssä.

Eläinlääkäri: Olemme Oulun hevosklinikan "kanta-asiakkaita". Käytämme mieluiten Ritva Kaikkosta. Hevosia käytetään klinikalla tarpeen mukaan.

Työn määrä: Hevoset työskentelevät 2-3 h päivässä. Hevoset menevät 4 h vain satunnaisesti, koska kokemustemme mukaan ne eivät kestä niin suurta työmäärää vaan alkavat ontumaan. Ostamme lisää hevosia, jos hevoset eivät riitä! 5-vuotiaat hevoset menevät yhden tunnin ja 6-vuotiaat kaksi tuntia (syksyllä ehkä poiikkeuksellisesti kolme). Nelivuotiaita hevosia ei käytetä tunneilla.

Läpiratsastus ja koulutus: Nuorempia hevosia koulutetaan suunnitelmallisesti. Tällä Hetkellä Risto on koulutuksessa eikä käy tunneilla ollenkaan. Sanna läpiratsastaa hevosia kaksi kertaa viikossa ja Tuuli tarpeen mukaan. Hevosten käytösongelmiin puututaan heti ennen kuin ne ovat liian pahoja ratkaistaviksi.

Hevosista luopuiminen: Lopetamme yleensä raihnaiset hevoset. Jos hevosella voi olla vielä hyvä elämä harrastehevosena ja sopiva ostaja löytyy niin saatamme myydä sen. Jos hevonen ei toimi tunneilla niin siitä luovutaan ja hankitaan uusi tilalle.

Varusteet: Varusteiden sopivuutta ja kunto tarkaaillaan. Meillä on paljon käyttämättömiä satuloita ja satuloita on helppo vaihtaa, jos epäilemme jonkun satulan sopivuutta. Ilmoitathan jos löydät esim. loppuun kuluneen jalustinhihnan niin vaihdamme sen heti. Ilmoita aina ratkenneista satulan ompeleista, koska ne kannattaa korjata heti.

Raspaus: Hevosten suuut raspataan vuosittain tai tiheämmin, jos eläinlääkäri suosittelee.

Madotus: hevoset madotetaan Oulun hevosklinikan ohjeiden mukaan.

Ratsastuspohjat: huolehdimme hevosten terveydestä pohjia huoltamalla. Lannat poistetaan tarkasti ja pohjat lanataan parin päivän välein. Halliin tai kentälle tilataan uutta hiekkaa tarpeen mukaan. Maneesiin viimeksi 2014 ja 2015.

Talli on nyt myös facebookissa. Jatkossa kuulumiset kirjoitetaan pääosin siellä.

24.12.15

Jouluinen tervehdys! Tänä vuonna joululoma on "pyhitetty" YAMK-lopputtyöni tekemiseen. Istun kotona kirjoituspöydän ääressä kirjakasasan kanssa. Aiheena on Aaltokankaan Ratsutallien ratsastuskoulun kehittämine, painotus on erityisesti asikaspalvelussa. Täytyy sanoa, että tieto lisää tuskaa. Kaikki asiakkaat pääsevät vastaamaan kevään aikana asiakastyytyväisyyskyselyyn. Toivomme muutenkin palautetta teiltä asiakkailta tallin toiminnasta. Palautetta voi rohkeasti antaa henkilökunnalle jo nyt. Palautteen perusteella tallin toimintaa kehitettään. Toki toimintaa on kehitetty tähänkin asti muttei aina yhä voimallisesti ja näkyvästi. Minusta on talli on kuin eri yritys, jos sitä vartaa vuoteen 2007, kun aloitimme. Toimintatavat ovat hioutuneet ja yrittäjät ja työntekijät ovat oppineet paljon.

Heti joulun jälkeen kutsumme uusia asiakkaita ratsastamaan kokeilutunnin hintaan 15 €. Uudeksi asiakkaaksi lasketaan kaikki, jotka eivät ole ratsastaneet tallilla vuoden 2010 kesän jälkeen, jolloin uusi maneesi valmistui. Tarjous on voimassa tammikuun 2016 loppuun asti ja kokeiluhintaan voi ratsastaa kerran.

Kuplahalli komeilee muuten vielä googlen sivuilla. Jos haet tallia nimellä niin googlen kuvassa komeilee vielä syvästi inhoamamme kupla. Olen pyytänyt poistamaan kuvan muutama viikko sitten mutta vielä mitään ei ole tapahtunut. Kuplan kuvaan jotenkin konkretisoituu muinaiset mielikuvat tallista.

Janne remontoi parhaillaan hirsitallin sisäosia. Laitan kuvia, kun ehdin. Jälki on hienoa.

16.12.15

Eilinen oli minulle todellinen hevosihmisen painajainen. Vein 3-vuotiaan Aban klinikalle irtopalaleikkaukseen. Kintereistä oli tarkoitus poistaa irtopalat ihan rutiinisti ennen kovempaa treeniä. Ei mennyt kuin hetken niin klinikalta soitettiin, että leikkaus oli kesken ja hevosen toisessa kinteseessä on paha kasvihäiriö kintereen nivelrustoissa. Röntgenkuvat näyttivät irtopalat mutta nivelrustoja niissä ei näy. Eläinlääkäri totesi hevosen olevan sopimaton ratsukäyttöön nivelrikon takia. Ihme kyllä Aba liikkui vielä puhtaasti mutta kolmevuotiaalle on tietenkin tehty vasta hyvin vähän ja sekin vähä oli kevyttä työtä. Eläinlääkärin suosituksesta hevosta ei enää herätetty narkoosista vaan se sai nukkua ikiuneen. Ihan uskomatonta kuinka yllättäen hevosensa voi menettää! Kyllä harmittaa, koska Aballa oli iso odotusarvo ja toiveissa oli kouluttaa siitä vaikeiden luokkien kilpahevonen.

8.12.15

Tänään huomasimme harmiksemme, että ratsastustunnin ajaksi talliin jätettyjä laukkuja oli pengottu. Mitään ei ole viety. Syyllisiksi epäillään Hipsua ja Iitua, jotka ovat oppineet penkomaan laukkuja eväiden löytämisen toivossa. Janne tarkistaa tekijän huomenna valvontanauhoita. Pidä kuitenkin huolta omaisuudestasi.

Ethän häiritse hevosia karsinoissa turhaan. Ponitkaan eivät jaksa poseerata rajattoman monessa valokuvassa ;)

29.11.15

Ricardo saapui tallille tänään aamulla. Kerron lisää kunhan tutustutaan. Joudun tuottamaan pettymyksen kaikille, jotka ovat jo toivoneet uutta hevosta, Risto ei käy aluksi tunneilla ollenkaan vaan se on minun ja muun henkilökunnan koulutettavana toistaiseksi. Toistaiseksi tarkoittanee ainakin muutamaa kuukautta. Meillä hevoset aloittavat tuntityö sitten, kun niiden koulutustaso sallii sen eli peräänanto vakiintuu, laukanostot sujuvat helposti ja pohkeenvästö ravissa onnistuu.

Meidän innokkain kilpailija Eleonora kävi naapurissa estekisoissa pokkaamassa sinivalkean ruusukkeen 60-70 cm luokassa. Noran harmiksi 80 cm luokkaa ei järjestetty vaan hän joutui tyytymään pienempään luokkaan. Onnea menestyksestä.

12.12. järjestettäviin pikkuijouluihin toivotaan runsasta osaanottoa. Tänä vuonna ne järjestetään yhdessä seuran kanssa. Heti pikkujoulujen jälkeen jatketaan estekilpailuilla.

15.11.15

Tein yritystoiminnan videon osana YAMK-tutkintoani. Video. Ihanan kotikutoista ja melkein yhdellä otolla tehtyä ;) Ekassa kohtauksessa kuvassa on Aba, jos joku ei tunnistanut. Teen opinnäytetyöni ratsastuskoulun asiakspalvelusta ja sen kehittämisestä. Tulen tekemään talven aikana myös asikastyytyväisyyskyselyn kaikille asiakkaille.

Ensi viikolla tallille tulee uusi opetushevonen. Se vaatii koulutusta eikä käy heti tunneilla. Kysessä on viisivuotias ruuna.

25.10.15

Syksy on ollut tasaista arkea eikä ole ollut suuria uutisia. Minulla on uusi, tosi hieno 3-vuotias kouluheppa Aba, josta on lupa odottaa paljon.

Meille on tulossa pitkästä aikaa uusi opetushevonen, jos eläinlääkärin tarkastus menee kuin kuin pitää. Tulossa on 5-vuotias (syntynyt 2000 eli melkein 6-vuotias) ruuna, joka vaatii vähän lisä koulutusta. Kerron sitten lisää, kun kauppa varmistuu.

Eiliset koulukilapailut sujuivat mukavasti ja osallistujia oli ennätysmäärä omalta tallilta. Oli kiva hähdä, että moni oli edistynyt kovasti. Ensikertalaisia oli useita mukana ja moni sanoi ylittäneensä itsensä osallistumalla kilpailuihin.

Työntekijämme Laura on hankkinut oman suomenhevosen. Sankari on 8-vuotias huippu mukava ruuna ja se asuu meidän tallissa.

20.9.15

Tässä vihdoin kuva pikkukissoista. Oranssi on Hipsu ja se on suunnilleen puolet isompi kuin vaalea Iitu. Iitu on myös niin nopea tyttö, että siitä en saanut kunnollisia kuvia. Hipsu poseeraa mielellään ja on muutenkin vähän hitaamman sorttinen.

Ratsastuskoulutarkastaja kävi ja totesi, että paikoja on taas ehostettu sitten viime käynnin. Kuvassa tänä vuonna tehty uusi lantalan seinä syysauringossa. Olemme hankkineet lanan, joka puree loistavasti maneesin pohjaan, myös niihin vähän savisempiin kohtiin. Nyt pohjan pystyy rouhimaan juuri niin syvältä kuin haluaa ja pohjaa vaivanneet "kummut" on saatu tasoitettua. Lana on varsin järeää kalustoa, koska se on tarkoitettu peltotöihin. Loistava hankinta!

Ilmoittautukaa lauantain estekilpailuihin. Tilaa on vielä runsaasti. Eikö valillä ole kiva kokeilla kisoissa mitä tunneilla on opittu?

13.9.15

Nyt meillä on tallilla toinenkin pikkukissa "Iitu". Pennut leikkivät onnellisina yhdessä vaikka alkuun piti vähän sähistä. Iitu on valko-harmaa-ruskea tyttökissa.

Minun opettajakorkeakoulu on puolivälissä. Olen oppinut paljon opettamisesta ja oppimisesta. Tiesittekö muuten, että luennot ovat kaikkein tehottomin keino opettaa? Tehokkain keino oppia on opettaa muita. Aloitin myös ammattikorkeakoulussa opinnot ylempään agrologin tutkintoon pari viikkoa sitten. Saa nähdä koska se valmistuu kaikkien muiden puuhien ohessa.

6.9.15

Eilen pidettiin tarhojen siivoustalkoot. Kiitos kaikille osallistujille.Tarhat ovat nyt toidella siistit. Hevoset ovat tarhailleet koko kesän yötä päivää ja jos säät sallivat ja tarhat pysyvät riittävän kuivina niin jatkamme ulkoilua vielä syyskuussa. Tänään on kuitenkin liian märkää ja kurjaa, joten hevosilla on tiedossa yö omassa karsinassa.

Uusi kissamme Hipsu kasvaa hurjaa vaihtia ja harjoittelee ahkerasti vaanimista. Vielä emme ole nähneet se saavan oikeata saalista. Ensi viikolla tallille tulee uusi pentu Hipsun seuraksi.

Syksyn estekisat pidetään 26.9 maneesissa ja kurssejakin on vihdoin saatu lisättyä. Maneesiin saatii uutta hiekkaa viime viikolla ja pohja toimii nyt todella hyvin. Tällä kertaa taisimme onnistua lisäämään sopivan määrän sopivan laatuista hiekkaa.

Jos haluat toivoa hevosta tunnillesi niin teen se tallilla omalle opettajallesi maksamisen yhteydessä. Emme valitettavasti ehdi kirjoittaa ylös viesteinä tulleita toiveita.

22.8.15

Valitan pitkää kirjoitustaukoa. Vaihdoimme tietokoneen uuteen ja tietenkään nettisivujen päivitysohjelman ei toiminut uudessa koneessa. Tämän kokoisessa yrityksessä atk-tuen saatavuus on hieman rajoitettu. Tänään pulma kuitenkin ratkesi.

Suomenhevosten koulumestaruus vietiin läpi kunnialla. Kiitokset kaikille talkoiluun osallistuneille! Ilman teitä kisat olisivat jääneet pitämättä. Oli mahtavaa nähdä melkein 500 katsojaa Äimärautiolla sunnuntain kuria ihailemassa. Kerrankin koulukisoissa oli urheilujuhlan tuntua.

Minun hevoset kisasivat ihan mukavasti OR:n 3-tason kisoissa. Leijona sijoittui va B:ssä ja Sissi he A:ssa. Molemilla kaikki muutkin radat olivat ihan onnistuneita paitsi va B:ssä Sissin kieli luiskahti väärälle puolelle kuolainta, joten jouduin keskeyttämään. Pyhä yrjö sujui Leijonan kanssa jo rutiinilla.

Päivitän tuntien tasoja ylös päin. Esim. lauantain klo 12 tunti on jatkossa alkeisjatko 2 ja 14 tunti jatko. Myös aikuisten alkeistunti su klo 18 jatkaa alkeisjatkona.

Kesän huoltotyöt ovat hyvällä mallilla. Purulat on korjattu ja ensi viikolla maneesiin tulee uutta hiekkaa Jannen levitettäväksi. Takatarhoille vievän tien liejuongemaa on yritetty korjata ojitusta parantamalla.

31.7.15

Nopsa palautui myyjälleen ratsukoulutukseen sopimattomana. Valitettavasti tämä mukava nuorukainen kärsi jo kroonisista jalkavaivoista, joten en viitsinyt ryhtyä kouluttamaan sitä. Touho siirtyy kokonaan omistajiensa käyttöön eikä käy enää tunneilla.

Hevoset ovan viihtyneet hyvin "ulkoruokinnassa" eli yön yli tarhailussa, joten sitä jatketaan ainakin elokuun, jos säät sallivat.

Tallille saapui viime viikolla uusi kissanpentu, joka tenavamme Aaro (13-v) nimesi Hipsuksi, koska se on kuulemma googlen mukaan oranssille kissalle sopiva nimi sukupuolesta riippumatta. Janne tilasi tallille toisenkin pennun, joka saapunee tallille syyskuussa.

Entinen opetusponimme Manteli laukkasi vihreämmille laitumille. Sille kävi niin kuin monelle opetushevoselle eli työ piti sen hengissä mutta kun eläkepäivät koittivat niin liikalihavuus ja kaviokuume olivat liikaa. Olisi hauska tietää kuinka vanha se oikeastaan oli. Myyjän mukaan se oli syntynyt vuonna 1998 mutta hampaita hoitaneiden eläinlääkärienm mukaan se oli PALJON vanhempi.

26.7.15

Pääsin (tai ehkä jouduin) suomenhevosten sm-kisojen kilpailujen johtajaksi 8-9.8. Äimärautiolle kaivataan reippasta talkoo väkeä. Luvassa on aitiopaikkoja seuraamaan maailman hienoimpien suomenhevosten koulumestaruuksia ja avoimia luokkia pyhään yrjöön asti. Minun tehtäväkseni osui sihteerien ja kansliahenkilökunannan värväys. Luvassa on puolen päivän vuoroja eikä yksikään tehtävä vaadi tavallista kummempia taitoja eli opastus kuuluu pakettiin. Joillekin olen jo soittanut mutta toivon vielä ainakin muutaman henkilön ilmoittuvan viestillä tallin puhelimeen. Seuran jäsenyyksiä ei kysellä ja jokaisen pienikin panos on tärkeä. Tulkaa kaikki katsomaan kuinka upealta suomenhevonen voi näyttää osaavan ratsastajan kanssa!

Laitan lähi päivinä Aaltokankaan syksyn kurssit ja harjoituskilpailut nettiin. Tuntitoiminnassa ei ole luvassa merkittäviä muutoksia. Jatkan ensi talvena Ruukin oppilaitoksessa mutta Sanna ja Laura jatkavat opettamista Aaltokankaalla.

Leijona ja Sissi kilpailivat ABC-tallin 4-tason kilpailuissa viime viikonloppuna. Leijona meni PSG ja inter I ja Sissi he A ja Va B. Sissi sijoittui helpossa luokassa kolmanneksi mutta kaikki radat olivat melko onnistuneita. Ratoja voi katsella Leijona inter I. ja sissi va b.. Inter I oli minun ensimmäinen mutta Leijonalla oli niistä aiempaa kokemusta ja se suhtautui työhönsä erittäin vakavasti ja yritti kerrankin tosissaan.

6.7.15

Kirjava tallikissamme Nuupi kuoli viime viikolla. Silminnäköjöitä ei ole mutta kissa löytyi kuoleena postilaatikon vierestä ojasta. Se haudattiin pihapuun alle tallin pihalle. Nyt meillä ei ole tallikissaa. Nuupi eli vain kolme vuotta mutta varmaan se oli onnellinen, kun sai elää tallilla kissan elämää.

Olemme tilanneet jo aiemmin uuden uros pennun tallille. Se on kuusivarpainen kuten edeltäjänsä ja oranssi. Jalat taitavat olla valkeat, jos oikein muistan. Uusi tuloka on vielä nimetön ja se saapuu tämän kuun loppupuolella.

1.7.15

Huippu hyvät kansalliset kisat Torniossa. Leijona meni kolme luokkaa tasolla va B, pyhä yrjö ja yrjö special ja voitti ne kaikki! Parhaat prosentit tuli su yrjössä 67,149 %, mikä oli huomattavasti enemmän kuin uskalsin edes toivoa mm pirueteista ja sarjoista saimme jopa kaseja. Leijona on nyt minun puolella ja pieni hevonen kasvoi pari senttiä aina, kun mentiin radalle. Sissi meni ensimmäiset kansalliset kilpailunsa Suomessa. He A-luokissa tuloksena on 64 % ja 65 % ja va B reilu 59 %. Toisessa he A-luokassa se riitti toiseen sijaan. Sissi sai kehuja tahdikkaasta liikkumisesta mutta voimaa tarvitaan vielä lisää.

17.6.15

Muutoksia minun omissa hevosissa. Karvinen lähti tällä viikolla uuteen kotiin mutta jäi kuitenkin Ouluun kahden aikuisen luksustason treeni- ja kisahevoseksi. Haluan jatkaa Leijonan kanssa ja hyvän nuoren hevosen hankkiminen on harkinnassa tässä jollakin aikataululla. Tallille saapui myös 4-v ratsastamaton suomenhevonen. Nopsa koulutetaan ja siitä toivotaan hyvää opetushevosta "sitten joskus".

Tässä vielä pari kisakuvaa Kiuruvedeltä. Karvisen kuvia. Näitä voi selata eteen päin, koska kuvia on useampia. Kuvissa näkyy, että on kova myrsky, kun kouluaidat ovat maassa ja ratsastajan kypärä takaraivolla. Leijonan hieno kuva.

Kentaurien järjestämät viime viikonlopun kisat sujuivat hienosti. Launtain I-tason kilpailuissa oli mukana meidän opetushevosia ja Sonja Arvola sijoittui Herolla 70 cm luokassa neljänneksi. Muitakin hienoja suorituksia nähtiin mm. Nora Merillä ja Enni Myrskyllä. Toivottavasti elokuun koulukilpailuihin osallistuu vielä useampi.

25.5.15

Leijona ja Karvinen kilpailivat Kiuruvedellä 4-tason kilpailuissa 23-24.5.15 tasoilla va B-pyhä yrjö. Paras rata oli Leijonan va A prosenteilla 64,44 %, mikä riitti kolmanteen sijaan. Rata oli ehdottomasti paras minun ratsastama va A. Yksikään rata ei ollut katastrofaalisen huono eli varmuus on selvästi parastunut viime kesästä. Silloin Leijona joko voitti va B-tasolla tai oli luokan viimeinen. Riehumisen takia viimeisiä sijoija tuli huomattavasti voittoja enemmän. Nyt ruuna alkaa olla minun puolella eikä va A tunnu enää edes kovin vaikealta.

Kiuvuvedellä kilpailtiin melkoisissa olosuhteissa Lyyli-myrskyn riehuessa. Kouluaidat kaatuilivat, kirjaimet lentelivät ja joitakin ratsastajia jopa putosi villiintyneiden hevosten selästä. Hoitajana ollut Mira sai lisänimen "Mira ja miljoona askelta". Askelmittariin kertyi lauantaina 20 000 askelta, koska hevosten majoitus sijaitsi ainakin kilometrin päässä kisakentältä ja molemmat hevoset talutettiin sinne kahteen starttiin.

10.5.15

Pitkään myynnissä ollut Eros lähti tänään kohti Sipoota. Eros jatkaa siellä uraansa juniorin opetusmestarina.

Kentaurit98 järjestää ensi viikonloppuna 1-tason este- ja koulukilpailut Peltokosken maneesissa. Viimeinen ilmoittautumispäivä on ma 11.5, jos joku haluaa vielä mukaan meidän opetushevosilla. Hevosia voi kysellä viestillä tallin puhelimeen. Kutsu löytyy seuran kotisivuilta.

Eilen oli kauden ensimmäiset kansalliset kisat ABC-tallilla. Karvinen ja Leijona kilpailivat molemmat va B- ja va A-luokissa. Leijona oli toinen va B-luokassa prosentein 65,368 ja ensimmäinen ei sijoittunut va A-luokassa reilun 63 % tuloksella. Sössin harmillisesti sarjan viimeisen vaihdon hirveällä survomisella, kun neljän onnistuneen vaihdon jälkeen iski paniikki ratsastajaan. Karvinen oli aiempaa rennompi ja sai molemmista luokista 60-61 %. Sissi osallistui ensimmäisiin kilpailuihin Suomessa ja sai he A-kvaaliluokassa 60,948 % eli kvaalautui kansallisiin luokkiin, kuten tavoiteena oli. Myös Sissi oli luokassaan ensimmäinen ei sijoittunut. Hyvä päivä siis kaiken kaikkiaan.

Olen saanut paikan ammatillisesta opettajakorkeakoulusta ja alan taas opiskelemaan. Opinnot alkavat 8.6. ja toivon mukaan pätevöidyn seuraavan vuoden aikana töiden ohella ammatilliseksi opettajaksi.

28.4.15

Eilen oli kurja päivä. Tallin ihanin poni Aarre laukkasi vihreämmille laitumille vain 8-vuotiaana pitkällisen sairastamisen jälkeen. Aarteen oikean etujalan kavionivelen sivusiteissä todettiin Oulun Hevosklinikalla niin pahoja muutoksia, että vaiva todettiin parantumattomaksi. Kipeän etujalan takia myös takajalat olivat kipeytyneet, joten Aarteen oli aika päästä pois. Jo viime kesänä poni ontui useamman kerran ja koko talvi on mennyt levätessä mutta joskus lepo, ammattisepän suorittama kengitys ja useat eläinlääkärin antamat hoidot eivät auta.

Aarre saapui tallille 3,5 vuotta sitten kouluttamattomana ja koulutin sen itse seuraanvan talven aikana. Aarre oli nimensä veroinen ja toista yhtä ihanaa saa odottaa. Moni jäi kaipaaman.

Sitten mukavampiin asioihin. Ulkokenttä on sulanut ja olemme päässeet ratsastamaan ulkona jo parin viikon ajan. Janne saa jo kastella kenttää, jottei se pölise. Kyllä kevään eteneminen on ihanaa.

5.4.15

Taas suunnitellaan kesän remontteja. Kuinka nopeasti aika rientääkään ja kohta meillä on 8 vuotta täynnä Aaltokankaalla. Tänä kesänä on vuorossa puruloiden kunnostus. Janne on jo korjannut isomman purulan lantalan puoleisen seinän tänä keväänä. Pienempi purula nojaa uhkaavasti ojaa kohti ja se suoristetaan kesän aikana. Janne aikoo myös maalata hirsitallin seinien yläosat ja suoristaa kentän aidan.

Meidän hevoset ovat lomailleet joka vuosi Isolan Piian tallilla Juurussuolla. Tänä vuonna se ei onnistu, koska peltoja täytyy uudistaa jonkun uuden määräyksen takia. Hevoset lomailevat tänä vuonna kotitallillaan omissa tarhoissaan. Näin isolle laumalle ei löydy korvaavaa laidunpaikkaa tuosta vain. Lomavuoroja jaetaan hevosille ajalle toukokuu-elokuu.

Kesän kurssit on julkaistu tänään. Tervetuloa mukaan. Huomauttakaa virheistä, jos löydätte niitä.

21.3.15

Joudun taas raportoimaan lopetetuista hevosista. Power laukkasi vihreämille laitumille perjantaina. Viisi kuukautta jatkunut ontuminen oli tarpeeksi. Hevosta hoidettiin Oulun klinikalla kolme kertaa ilman tuloksia eivätkä rengas kengät auttaneet myöskään. Ell Ritva Kaikkosen mukaan kyseessä oli todennäköisesti rustovaurio, joka johtaa nivelrikoon vaikka kuvat eivät kamalan huonoilta vielä näytäneetkään. Myös minun 5-vuotias Ossi lopettiin selän okahaarakeongelmien takia. Harmittaa nuoren hevosen puolesta mutta kaksi jalkojen piikitystä ja yksi selän piikitys lyhyen ajan sisään on liikaa 5-vuotiaaksi kääntyneelle hevoselle. Kaiken lisäksi selkää olisi pitänyt taas piikittää. Ossi hankittiin kisahevoseksi, tavoittena vaikeat tai ainakin vaativat luokat mutta lähtöruutuun jäätiin.

Tallille tehtiin vuosittainen ja rutiininomainen valvontaeläinlääkärin tarkastus viime viikolla. Tarkastus oli perusteellisempi kuin koskakaan, kiitos innokkaan nuoren eläinlääkäkärin ja siinä mm todettiin karsinoiden koon tayttävän vuonna 2014 voimaan tulleet vaatimukset. Saimme tarkastuksessa puhtaat paperit ja viisi sivuinen raportti on nähtävissä tallin ilmoitustaululla. Siinä todetaan mm, että tuholaistosjunnasta on huolehdittu (tallilla on nälkäinen kissa) ja hevosilla on siistit karsinat, tallin lämpötila ja ilmanvaihto ovat sopivia jne.

14.2.15

Tallille saapui viime viikolla uusi hevonen 6-vuotias ruuna Cunami. Se on iso, 170 cm korkea mutta rauhallinen ja turvallinen. Henkilökunta on ratsastanut Cunamia ja siltä poistettiin suden hampaat. Tänään ensimmäinen onnellinen asikas sai kokeilla sitä ja hevonen esiintyi edukseen.

Ratsastusseura Ken98 järjestää hiihtoloman kaatajaiset su 8.3. Luvassa on taas koko perheen ohjelmaa. Tarkemmat tiedot tulevat lähempänä tapahtumaa.

Minun omat hevoset ovat edistyneet mukavasti. Karvinen on selvästi nauttinut satunnaisesta tuntityöstä koulutreenien lomassa. Hevonen on aivan erilainen kuin ennen eli rennompi kuin koskaan. Tänä talvena ollaan päästy harjoittelemaan koko piruetteja (sujuu varsin hyvin), vaihtoja jokaisella (tarvittavat 15 onnistuu) nyt ja piaffia (haasteita jäljellä, koska hevonen yrittää helposti leijua passagessa paikallaan). Ratsastajana olen oppinut tosi paljon uutta taitavan hevosen kanssa työskennellessä! Saa nähdä säilyykö Karvisen rentous kilpaluissa vai meneekö se taas kipsiin, kun hevoskaverit jää verkaan ja radalle pitää mennä yksin.

18.1.15

Rusina jouduttiin lopettamaan pahenevien jalkavaivojen takia tällä viikolla. Kiitos näistä kolmesta meillä vietetystä vuodesta, Rusina. Tilalle etsitään isoa hevosta.

Saimme toiveen asiakkaalta. Hän haluaisi aikuisten c-b tunnin, jolla ei hypätä ollenkaan. Toive toteutetaan, jos halukkaita löytyy tarpeeksi. Ilmoittaudu karkkiautomaatin kyljessä olevaan listaan, jos haluat "esteettömälle" tunnille. Aikuisten tunnit hyppäävät melko harvoin, joten kovin isosta muutoksesta ei ole kysymys.

24.12.14

Olen juuri aloittemassa kahdeksatta jouluaattoa Aaltokankaalla perinteiseen tapaan eli lähtemällä talliin. Olemme Jannen kanssa hoitaneet aaton itse, jotta työntekijät saavat levätä. Aaton jälkeen mekin pääsemme joulun viettoon ja muut jatkavat tallihommia. Janne meni jo ruokkimaan hevoset ja näin pakkasella niillä ei ole hirveää kiirettä ulos. Kahdeksalta ehtii vielä ;) Rentouttavaa joulun aikaa kaikille.

Tallimme on toiminut niin kauan, että kissatkin jäävät jo eläkkeelle. Minttu on selvästi tullut vanhaksi ja se palelee tallilla ja kököttää satulahuoneen lämpimimmässä paikassa. Nyt se on ainakin toistaiseksi Lauran luona kotona ja nukkuu Lauran sängyssä. Pari päivää on mennyt hyvin eikä Minttu halua lähteä ulos vaan käy mieluummin hiekkalaatikolla tarpeillaan. Ehkä se on saanut ulkoilla tarpeekseen reilun kymmenen tallilla vietetyn vuoden aikana. Mintun tarkaa ikää ei tiedetä, koska se on edellisen omistajan löytöeläinkodista pelastama mutta varmaan se on ainakin 15-vuotias. Keväällä, kun ilmat lämpenevät otamme uuden kissan pennun tallille.

17.12.14

Tallille on saapunut reilu viikko sitten uusi hevonen Sissi. Se on 2003 syntynyt latvialainen tamma, joka on kilpaillut va B-tasolla. Sissi on jo mennyt joitakin tunteja menestyksellä. Se on sen verran reipas, että se ei sovellu ihan kaikille. Sissi osaa myös työpiruetteja, sarjoja ja siksak-laukkasulkuja eli sen koulutustaso lähentelee va A.

Toinen uusi hevonen on 2010 syntynyt nuori tamma. Fian takapää osoittautui "hieman" keveäksi, joten se tuskin tulee tunneille lähi aikoina. Fiaa koulutetaan koko ajan ja katsotaan mihin se soveltuu. Ainakin tamma hyppää törkeän hyvin ja hyvällä asenteella ja sen liikeet on varsin laadukkaat.

Kolmas uusi ratsu Ava myytiin saman tien ja se ehti viettää tallilla vain pari viikkoa.

7.12.14

Tallin joulujuhla pidetään su 21.12 klo 13 - 14. Tervetuloa koko perheen voimin seuraamaan jouluista ohjelmaa. Tarjoamme piparit mehun tai glögin kera.

Tallilla kaikki on tavallista ja mukavaa. Janne on saanut maneesin pohjan erinomaiseen kuntoon. Karhiva piikkilana on todella rautaa pohjan hoidossa. Hiekotushiekkaa kuluu nyt tavallista enmmän, että hevoset ja ihmiset pysyvät pystyssä pihoilla. Purulat saatiin onneksi täyteen ennen talvea. Talvella sahat ovat kiinni ja purua ei saa ostettua.

Touho myytiin yksityiseksi kuun vaihteessa mutta se asuu edelleen Aaltokankaalla ja jatkaa tuntitöitä maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin.

Sain vihdoin laitettua tallin puhelinvastaajaan viestin, joka muistuttaa puhelinajoista (arkisin 10 - 11.30 ja viikonloppuina klo 10 - 11 kiireelliset asiat). Ääniviestejä emme kuuntele ollenkaan vaan lähetäthän kaikki viestit tekstareina. Soitamme takaisin puhelinaikoina soitettuihin puheluihin, jos emme jostain syytä ehdi vastaamaan silloin.

Joululomalla pidemme muutamia ekstrakursseja. 29 - 30.1. on tehotreeni kouluratsastuksessa ja joululomavuokraukseen mahtuu vielä. Halukkaille pidämme mielellään myös estetunteja. Sovi sopiva aika Sannan kanssa.

9.11.14

Lilli löysi uuden kodin viime viikolla. Se meni Pohjanmaalle oppilaitokseen, jossa koulutetaan eläinten hoitajia. Lillille on luvassa lokoinen elämän, koska ratsastusta on luvassa vain rajoitetusti.

Minun omat hevoset ovat kotiutumassa. Karvinen tuli kotiin viime sunnuntaina ja Leijona on tulossa ensi keskiviikkona. Kiva jatkaa treeniä niiden kanssa mutta Karvinen on edelleen myytävänä, jos joku sen haluaa ostaa.

1.11.14

Ensimmäinen työviikko on takana ja arki tuntuu ihanalta. Kuten kaveri totesi niin osuvasti, että sukkien pesu tuntuu ihanalta. Ihan sama onko kyseessä omat vai hevosen sukat. Nyt sitä osaa arvostaa tavallista arkea ihan eri tavalla, kun on joutunut pysähtymään ja miettimään elämän arvoja.

Pidin eilen tunnit ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ja oli mukavaa nähdä kuinka osaavia ja toimivia meidän hevoset ovat. Ransu tekee jo rajoitetusti tunteja ja on ollut suosittu. Arvasinkin sen, koska kevyt suisempaa suomenhevosta saa hakea. Meille on todennäköisesti tulossa kaksi uutta pv-tammaa lähi aikoina mutta kerron lisää sitten, kun kaikki on ihan varmaa.

28.11. pidetään vuoden viimeiset harjoitusestekilpailut iltakisoina tuntien jälkeen. Kouluratsastuksen harjoituskisat pidetään heti joulun jälkeen mutta tarkkaa päivää en vielä tiedä.

18.10.14

Palaan töihin sairaslomalta maanantaina 27.10. Työt Ruukissa jatkuvat entiseen tahtiin ja jatkan myös perjantain tuntien pitoa innokkaana ja hyvin levänneenä. Anne-Mari pitää perjantain tunnit vielä tulevalla viikolla. Sairasloma todisti, että tallilla pärjätään erinomaisesti ilman minuakin kiitos Sannan, Lauran ja Jannen. Erikoiskiitos myös kaikille, jotka ovat tavalla tai toisella auttaneet meitä!

Karvinen on edelleen myynnissä Meri-Lapinhevospalvelussa Torniossa. Myyntivideo elokuulta. Aika makea hevonen! Leijona kotiutuu Virosta loka-marraskuun vaihteessa. Opetushevosista Lilli on mmyynnissä, koska se kestä kovaa tuntikäyttöä. Toivottavasti uusi koti löytyy pian. Lillistä ei missään nimessä luovuttaisi, jos jalat vain kestäisivät meidän käyttöä.

25.9.14

Karkki laukkasi vihreämmille laitumille viime viikolla. Sillä oli vain pieni hankosidevamma etujalassa mutta paraneminen oli toivottoman hidasta ellei suorastaan olematonta. Etsin koko ajan uutta pv-ratsua vahvistamaan meidän opetushevosjoukkoa.

Laura on selvittänyt loppukokeet ja valmistuu ihan näinä päivinä ratsastukksen ohjaajaksi. Onnea Laura! Laura jatkaa meillä töissä myös valmistumisensa jälkeen.

Lauantaina 11.10 pidetään harjoituskilpailut kouluratsastuksessa tuntien jälkeen. Kutsu julkaistaan ihan pian.

21.8.14

Olen sairastunut syöpään ja jään sairaslomalle syyskuun alkupuolella. Sanna vastaa tallin toiminnasta Jannen kanssa. Opetukseen olen todennäköisesti löytänyt hyvän tuuraajan minulle ja tiedotan tuuraajasta mahdollisimman pian. Vaikka kerronkin sairastuneeni ettei teidän tarvitse ihmetellä mihin häviän niin en todennäköisesti kerro voinnisstani täällä enempää vaan pidän sen yksityisasiana.

Talkoot joudumme nyt perumaan mutta kaikki muu toimii suunnitellusti.

9.8.14

Pitkäaikainen opetushevosemme Viola muutti uuteen kotiin Tupokselle kevyeen yksityiskäyttöön tällä viikolla. Valitettavasti Viola keräsi meillä liian monta sairaslomapäivää ja sen jatko opetustyössä oli hyvin epävarma. Onnea uudelle omistajalle Ninalle.

Kesän huoltotyöt ovat hyvällä mallilla. Hirsitallin kattoon on maalit ostettu ja nyt odotetaan vain sopivia maalaussäitä. Tietenkin juuri silloin alkaa satamaan... Maneesin pohjalle on tulossa ensi viikolla lisää hiekkaa ja möyhintä isolla koneella ettei pohja käy liian kovaksi.

Ransun koulutus on alkanut hyvin. Ruunalla on tosi hyvä ja oppivainen luonne ja sillä on miellyttävä ratsastaa vaikka se ei vielä paljoa osaakaan. Laukka on parantunut silmissä.

27.7.14

Pieniä muutoksia toiminnassa, muutos on tosin suurempi minulle kuin teille asiakkaille. Aloitan työt ratsastuksen opettajana Ruukin maaseutuoppilaitoksessa 4.8. ja Sanna ottaa entistä suuremman vastuun Aaltokankaalla. Opetan jatkossa vain perjantai-iltaisin omalla tallillani. Sanna opettaa sunnuntaista torstaihin ja Laura lauantaisin eli minulta siirtyy molemmille "tytöille" yksi opetuspäivä. Puhelin tulee olemaan jatkossa entistä enemmän Sannalla ja hän jakaa yleensä hevoset. Sanna myös läpiratsastaa opetushevosia säännöllisesti. Minä vastaan puhelimeen Sannan vapaapäivinä. Touhuilen ja ratsastan kuitenkin iltaisin tallilla kuten ennenkin. Haluan kokeilla välillä palkkatyötä kymmenen vuoden yrittäjäuran keskellä. Tällä erää on sovittu vain yhden talven työkeikasta, joten tämä ei ole lopullista.

Tallin puhelinajat muuttuvat 28.7. alkaen. Uudet ajat ovat arkisin klo 10 - 11.30 ja viikonloppuisin klo 10 - 11. Uudet ajat tulevat käyttöön parin viikon siirtymäajalla, joten pyrin aluksi vastaamaan arkisin, klo 14 asti. Yritän ensi viikolla saada puhelimeen vastaajaviestin, joka kertoo puhelinajoista. Hoidathan rutiini asiat mahdollisimman pitkälle tekstiviestein. Soitamme takaisin sinulle, jos emme vastaa puhelin aikana soitettuun puheluun. Äkillisissä sairastapauksissa haluamme edelllen, että soitat!

Tallille saapui torstaina uusi suomenhevonen Ransu. Se on suomenhevoseksi iso, yli 160 cm korkea 7-v ruuna, joka ei ole ravannut kilpaa. Koulutamme Ransua Lauran kanssa, koska erityisesti laukka kaipaa hiomista. Ransu saattaa aluksi käydä satunnaisesti tunneilla varahevosena.

19.7.14

Reinon opetushevosen ura jäi lyhyeksi ja se jouduttiin myymään kevyeen harrastekäyttöön etujalkojen kulumamuutosten takia. Reino ehti olla meillä vajaa kaksi vuotta mutta nyt sen oli aika päästä helpompaan työhön. Reino lähti viime maanantaina Hämeenlinnan suuntaan.

Eros hyppäsi pari viikkoa sitten Torniossa 120 cm luokan ja sijoittui siinä kolmanneksi. Se hyppäsi neljännen sijan myös 110 cm luokassa. Kuskina oli edelleen Rantasen Petra. Karvinen ja Leijona kilpailivat viime viikonloppuna ABC-tallilla koulua. Tällä kertaa ei tullut sijoituksia mutta molempien paras rata oli sunnuntain va B, josta molemmat saivat 62 %. Lauantaina Karsista jännitti kovasti ja Leijonalla oli muuten vain huono päivä.

Tänään tallilla ratsastetaan kouluratsastuksen seurakisa klo 17 alkaen. Huomenna kilpaillaan aluetasolla.

Minun loma loppuu tähän viikonloppuun ja seuraavat kolme viikkoa lomailee Sanna.

2.7.14

Kesän kisakausi on päässy hyvään vauhtiin. Viime viikonloppuna Leijona kunnostautui ja voitti kaksi kansalista vaB-luokka. Kisavideo lauantailta. Karvisen paras rata oli sunnuntain pyhä Yrjö, josta saatiin 60,044 %. Meillä on edeleen ongelmia sarjoissa, kuten videosta näette. Karvinen haluaa niin mielellään vaihtaa muutamia ylimäärisiä kertoja. Kisavideo, alussa kuvattu pikku pätkä lähtömerkin odottelua.

Eros hyppäsi hienosti Petra rantasen kanssa kolmanneksi Kentaurien järjestämissä aluskisoissa 110 cm luokassa. Eroksen kisavideo. Ensi viikolla Petra hyppää Torniossa 120-luokan. Eros on myytävänä löytää toivottavasti pian sopivan esteratsastusesta kiinnostuneen kodin.

Kentaurien järjestämissä kilpailuissa ratsastettiin lauantaina seuraluokat ja siellä ratsastuskoulumme oppilaat pääsivät näyttämään taitonsa. 70 cm luokassa Eleonora Paajanen Merillä ja Tiina Runtti Herolla nappasivat hienosti sijoitukset.

26.6.14

Viron loma on vietettty ja olen palannut kotiin ja töihin jo melkein viikko sitten. Heidin avulla molempia hevosia saatiin paremmaksi. Leijona saatiin läpi ja pohkeen eteen, kaikki interissä tarvittavat tehtävät se tekee helposti, joten tehtävät eivät ole ongelma. Karvista työstettiin pidempään muotoon ja sain Heidiltä työaluja hevosen jännittymisen vähentämiseen. Myös vaihtoihin saatiin lisää varmuutta. Nyt on kiva lähteä kesän kisoihin. Seuraavat kisat on jo tulevana viikonloppuna Torniossa.

Kauan odotettu tutkintotodistus tuli eilen postissa. Nyt olen siis valmistunut master-opettajaksi. Tutinto oli kaikiaan lähes kolmen vuoden urakka, koska pääsyokeet ratsastetttiin marraskuussa 2011. Kurssi aloi syksyllä 2012 ja päättyi jouulksi 2013. Tänä keväänä tein kasvatustietteiden osion ja nyt vihdoin valmistuin. Tällä hetkellä on olen Pohjois-Suomen ainoa tuon koulutuksen käynyt opettaja mutta kurssikaveri Pajarin Katariina valmistuu piakkoin. Kurssin hulluin ja ikimuistoisin hetki oli pääsykoe Ypäjällä. Olin päivällä Pudiksen hevoskoululla arvioimassa näyttöjä, joten pääsimme matkaan vasta illalla kuuden maissa. Perillä ypäjällä oltiin aamuyöstä ja nukkumaan ehdittiin muistaakseni viideltä. Päivällä ratsastettiin koulua ja esteitä ja tehtiin lyhyt haastattelu. Sitten ajettiin kotiin Ouluuun ja perillä oltiin puolen yön maissa. Seuraavana aamuna lähdin taas Pudikselle arvioimaan lisää näyttöjä. En muista koskaan olleeni niin väsynyt. Pidämme taas perinteiset talkoot myöhemmin kesällä ja minun valmistumista voidaan silloin jotenkin juhlistaa.

Opetushevoset ovat aloittaneet laitumella lomailun. Neljä ensimmäistä on nyt Juurussuolla nauttimassa kesästä. Vanilja on jo kotiutunut, koska se oli ihan ensimmäiseksi minun nelivuotiaan kaverina.

2.6.14

Juho "Maisan omistaja" kävi tervehtimässä meitä tallilla hiljattain. Hän toi mukanaan tikullisen kivoja kuvia maneesin rakennuksesta vuodelta 2010 ja kuplasta. Nyt on jo mukava muistella kuinka kupla jouduttiin laskemaan lumisateen jälkeen ja kolaamaan puhtaaksi. Aina oli hirveä stressi, että saadaanko halli pystyyn tuntien alkamiseen mennessä. Aina saatiin, kiitos Jannen. Nauttikaa kuvista.

27.5.14

Tänä keväänä on tullut harrastettua kilparatsastusta enemmän kuin vuosiin. Nyt on va A menevä hevonen ja tuntuu, että nyt pitää kilpailla, koska hevosen kunnosta ei takuita, niin onnettomuusherkkiä ne ovat. Tässä video Kiuruvedeltä, vaativa A. Rata ei riittänyt sijoituseen mutta yli 60 % pisteet tuntuu tässä vaiheessa ihan kohtuulliselta, kun sarjavaidoissa tuli virhe. Karvinen halusi taaas esitellä taitojaan tehdä ykkösiä vaikka nelosetkin olisi riittäneet. Myös Leijona oli mukana Kiuruvedellä mutta yhteistyö vaatii lisää hiomista. Leijona saattaa kuitenkin olla minulle helpompi ja sopivampi hevonen kuin Karvinen pitkällä tähtäimellä.

Ensi viikolla jään lomalle torstaina ja pakkaan hevoset autoon ja ajan Viroon pariksi viikoksi harrastamaan kouluratsastusta valmentajani Heidi Svanborgin luokse. Sanna pyörittää taas tallia minun loman ajan. Kesän istuntakursseilla ja vuokrauksissa on vielä tilaa.

Janne sai maneesin maalattua. Melkoinen urakka tehtynä. Tälle kesälle maalataan vielä ainakin hirsitallin katto. 1985 tehdyn rakennuksen katto pitää huoltaa, jotta säästytään peltien vaihdolta.

Hassisen Laura palaa meille töihin kesäkuun alusta. Laura valmistuu ohjaajaksi syksyllä ja jää toivottavasti senkin jälkeen meille tallityöntekijäksi ja tunnin pitäjäksi.

5.5.14

Koulukisakausi avattu. Leijona meni Äimärautiolla he A 27.4. 62,8 % ja sijoittui neljänneksi. Samalla saatiin helposti kvaalituloksen kansallisiin (kvaaliraja 58 %) vain muutaman viikon treenin jälkeen. 3-4.5 oltiin Vaasassa kilpailemassa ja tässä lauantain rata, joka oli meidän eka vaativa B. Videon kuvasi Mira Pohjasenaho Video vaB:0, sijoitus 5. Su oli pieniä yhteistyöongelmia ja teimme liikaa rikkoja. Mukavan alun jälkeen Leijonalla on kiva jatkaa treeniä kohti vaativampia luokkia.

26.4.14

Kevät on koittanut ja jokavuotiset remontit alkavat taas. Tänä vuonna vuorossa on maneesin maalaus. Maneesi rakennettiin vuonna 2010 ja se oli valmiiksi pohjamaalattu. Tänä vuonna maneesi maalataan "oikeasti" ja sitten pinnan pitäisi olla huoltovapaa seuraavat 10-20 vuotta. Maalauksen "tarjouskilpailun" voitti Janne ja yksi hänen kaverinsa. Maalausliikeen tarjous liikkui tähtitieteellisissä summissa, joten työ päätettiin tehdä itse. Hallissa on 900 m2 pintaa, joten hetken saa pensseliä heiluttaa vaikka maali levitetäänkin ruiskulla ja kiinntitettän pensselillä. Tilojen ja kaluston ylläpito vatii uskomattoman paljon työtä ja rahaa. Jonakin vuonna hirsitallin katto pitää huoltaa ja traktorikin olisi kiva vaihtaa. Toisaalta olemme ehdottomasti rakentamisessa voiton puolella, kun halli on tehty, tallit on maalattu, heinälä on tehty, tarhojen määrää on lisätty, kenttä on korjattu, karsinat on saatu nykysäädösten mukaisiksi jne.

Tarhojen siivous on myös aloitetttu ja pari ensimmäistä etutarhaa on siivottu. Muiden kuivumista odotetaan. Varatkaa ratsastajat riittävästi aikaa hevosten harjaukseen ennen tuntia koska hevoset nauttivat mutakylvyistä tähän aikaan vuodesta.

Minulla on uusi hevonen, 14-vuotias inter I-tasolla kilpaillut ruuna Lt Lionheart eli Leijona. Samassa kaupassa Rontti lähti uudelle omistajale. Yhteistyö Leijonan kanssa vaikuttaa oikein lupaavalta ja odotan innolla kesän kansallisia kisoja.

16.4.14

Manteli jää ansaitulle eläkkeelle perjantaina 18.4. Tallilla on Mantelille kortti, johon voi kirjoittaa tervehdyksensä. Eläkkeelle jäämis seremonia pidetään pitkänäperjantaina kilpailujen yhteydessä. Tarkka aika ilmoitetaan, kun kilpailujen aikataulut selviävät. Manteli on ainoa ratsu, joka on ollut tallilla koko seitsemän vuoden ajan, jonka olen toiminut yrittäjänä. Edellinen yrittäjä hankki Mantelin, joskus 2005 vuoden tienoilla, eli opetustyötä se on tehnyt jo lähes 10 vuotta. Kiitos Manteli! Manteli menee Keminmaalle 7-vuotiaalle tytölle opetteluponiksi kokeneeseen hevosperheeseen. Se saattaa jatkossa tehdä joitakin ratsastusterapioita. Ykkösluokan ponille on luvassa sen arvoinen eläkekoti.

9.4.14

Mahtavaa, kevät tulee taas. Olemme jo pitäneet ensimmäiset tunnit ulkona ja hevoset ovat nauttineet. Koskaan kentälle ei olla päästy näin aikaisin vaan yleensä kenttä on ollut käyttökunnossa vapun aikoihin.

Mantelin askel alkaa hidastua huolestuttavasti. Papereiden mukaan sen pitäisi olla syntynyt vuonna 1997 eli 17-vuotta mikä ei ole ponille ikä eikä mikään. Ponia raspanneen eläinlääkärin mukaan se on kuitenkin huomattavasti vanhempi. Nyt ikä alkaa näkyä ja meno on kovasti hidastunut kuluneen talven aikana. Manteli käy jatkossa vain kevyillä tunneilla ja siirtyy mahdollisesti kokonaan eläkeelle jossain vaiheessa. Onneksi Mantelin seuraaja Akseli on saavuttanut kelvollisen koulutustason ja oppinut tavoille opettajamme Sannan ja muiten pienten ja osaavien ratsastajien säännöllisessä koulutuksessa, joten tallilla on jatkossakin pieni poni.

Minun 4-v jättivauva (sk. 175 cm!) edistyy hienosti ja sillä on päästy ratsastamaan jo ulkonakin. Ensi viikolla olisi tarkoitus mennä maastoon ensimmäistä kertaa. Ossia on ratsastanut minulle avuksi rohkea remonttiratsastaja Piia Ollanketo. Tässä vaiheessa sen ratsastusta on hauskempi katsoa kuin ratsastaa itse. Ossi on laitettu satulaan jouluussa sillä on ihan valtavasti liikettä ja välillä myös energiaa.

25.3.14

Aloitin eilen kisakauteni Äimärautiolla. Tällä kertaa lajina oli esteratsastus ja ratsuna Eros. 100 cm ja 110 cm luokista tuli molemmista sijoitus. Yleensä olen ollut estekisoissa aivan liian hidas pärjätäkseni mutta Eroksen iso laukka näköjään kuljettaa yllättävän vikkelästi. Sain paljon kyselyitä, että aionko vaihtaa kokonaan lajia. En sentään mutta on mukava kisata molempia lajeja, koska esteitäkin olen treenannut koko ajan jo useampia vuosia "naapurissa" Peltokosken Villen opetuksessa ja harvakseltaan olen käynyt kisoissakin.

Kasvatustieteen opinnot alkavat olla loppusuoralla. Enää kaksi viimeistä kurssia on palauttamatta ja ne on tarkoitus saada valmiiksi pääsiäiseen mennessä. Tykkään haasteista ja mietin jo mikä olisi seuraava projekti. Kaikki ratsastuksen opetukseen liittyvät tutkinnot on jo tehty, joten jotain muuta pitää keksiä.

Huomaattehan, että hevosten käsittelyyn liittyviä kursseja on tarjolla 26.4 (Sanna pitää), 3.5. ja 23.5 (Mintti pitää). Moni valittelee tallissa, että hevosten käsittely tuntuu hankalalta. Tähän haasteeseen olemme tarttuneet, että kaikki saisivat riittävästi ohjausta.

5.3.14

Lisäsin 15.3 estakisoihin supersenioriluokan, joka on tarkoitettu aikuisille, jotka haluvat kokeilla kilpailemista. Luokka hypätään tasolla 50 cm (+/- 15 cm) eli jokainen saa hypätä haluamallaan korkeudella ja aikaa ei oteta. Puhdas rata palkitaan ruusukeella. Toivon aikuisia sankoin joukoin mukaan kilpailemaan! Nyt ei tarvitse mennä lasten kanssa samassa luokassa ja luokassa kilpaillaan vain itseään vastaan. Nuoret aiemmin kilpailleet aikuiset eivät kilpaile tässä luokassa.

20.